HomeAutomotiveHarga Perodua Alza 2022 tanpa SST didedahkan

Harga Perodua Alza 2022 tanpa SST didedahkan

Warcar – Perodua Alza 2022 telah dilancarkan secara rasmi pada 20 Julai, tetapi dengan buku tempahan telah dibuka untuknya pada 23 Jun, kira-kira 30,000 pembeli kelihatan bersedia untuk mendapatkan MPV dengan pengecualian cukai jualan yang utuh, berikutan kerajaan kerajaan bahawa pengecualian SST boleh untuk digunakan untuk mana-mana kenderaan baharu yang ditempah selewat-lewatnya 30 Jun dan didaftarkan sebelum 31 Mac tahun depan.

Dan apa yang saya nyatakan di bawah ini termasuk butiran Alza dan kadangkala saya akan merujuk kepada model lain yang mempunyai jenama yang sama seperti kereta Bezza, dsb.

Alza boleh didapati dalam tiga bentuk varian, dan seperti yang diumumkan semasa pelancaran, harga bermula daripada RM62,500 untuk 1.5L X, meningkat sehingga RM68,000 untuk 1.5L H spesifikasi pertengahan dan RM75,500 untuk julat-topi 1.5L AV, semua di atas jalan tidak termasuk insurans. Harga ini sudah tentu termasuk cukai jualan.

Kami kini mengetahui dengan tepat berapa banyak pengecualian SST untuk varian Alza. Dalam nota kepada peniaga, yang dilihat oleh penerbitan ini, jumlah pengecualian SST untuk Alza X disenaraikan sebagai RM790, manakala untuk H ialah RM920 dan untuk AV, RM1,170.

Oleh itu, pembeli yang membuat tempahan untuk MPV menjelang 30 Jun akan membayar RM61,710 untuk X, RM67,080 untuk H dan RM74,330 untuk AV. Walaupun ia tidak kelihatan seperti banyak, apa-apa pengurangan harga masih sesuatu untuk ramai. Dokumen tersebut menyatakan bahawa pengecualian SST akan diberikan dalam bentuk “diskaun Penjana,” dengan jumlah yang digunakan pada harga OTR akhir seperti yang disenaraikan dalam sistem tempahan.

Pekeliling itu juga mengulangi bahawa kriteria yang digariskan oleh kerajaan mesti dipenuhi bagi membolehkan pengecualian SST diguna pakai. Seperti yang diperincikan sebelum ini, tempahan dan pendaftaran kenderaan hendaklah dibuat oleh pelanggan yang sama (seperti nama dan nombor kad pengenalan), menjumlahkan maklumat yang telah dikemukakan kepada kementerian kewangan.

Selain itu, model atau varian yang didaftarkan mestilah sama seperti tempahan akhir seperti yang disenaraikan dalam sistem selewat-lewatnya pada 30 Jun. Ini bermakna jika butiran peribadi anda tidak disenaraikan dengan tepat, atau sekiranya anda memutuskan anda mahukan varian yang berbeza, anda tidak akan mendapat pengecualian SST. Selain itu, jika anda tidak boleh mendapatkan pinjaman yang diluluskan untuk pembelian, anda tidak boleh menukar nama untuk mencuba jalan lain, yang bermaksud anda tidak mendapat pengecualian SST.

Anda telah melihat tangkapan intip, penggoda dan juga meneliti spesifikasi dan harga. Satu-satunya perkara yang tinggal ialah pelancaran rasmi, dan itu berlaku pagi esok (8 Januari), 10 pagi. Kami sudah tentu merujuk kepada Perodua Bezza facelift 2020, yang telah disahkan dan dibuka untuk tempahan pada Jumaat lalu.

Kami menyangkakan bahawa Perodua telah berada dalam keadaan pantas tahun lepas dengan Aruz – buku tempahan untuk SUV itu dibuka pada 3 Januari, sebelum pelancaran pada 15 Januari – tetapi mereka telah mengatasi diri mereka sendiri tahun ini.

Dihadapkan olh pemain bola sepak Malaysia Safee Sali dan Zaquan Adha (yup, kami mengesahkan bahawa itu bukan saudara kembarnya Aidil Zafuan), Bezza facelift hadir tiga setengah tahun selepas ia mula-mula memasuki pasaran. Bezza ialah model pertama Perodua dengan but (masih ada), dan ia menyaingi Proton Saga dalam pasaran sedan peringkat permulaan Malaysia.

Facelift ini membawakan wajah yang lebih tegas, hasil gabungan bampar baharu yang agresif dengan potongan bolong tiruan tajam yang memegang lampu kabus, lampu depan LED bentuk baharu dan gril yang disemak semula. Di bahagian belakang, jalur krom yang menghubungkan lampu ekor kini dalam dua tona – krom atas hitam berkilat. Skirt sisi, yang merupakan standard di seluruh papan, juga dalam dua tona, hitam dan warna badan.

Walaupun seni bina papan pemuka tidak berubah, P2 menyemak semula reka bentuk trim lebar penuh untuk rupa baharu yang jelas tanpa perlu mereka bentuk semula keseluruhannya. Sebelum ini hanya bar hitam biasa dalam AV, kini terdapat buaian terbalik perak untuk unit kepala, yang merupakan unit skrin sentuh 2-DIN untuk AV (dengan kamera undur). Kemasan baharu itu turut melihat beberapa permukaan di sekeliling lubang udara sisi.

Di jabatan kit, berita besar ialah peningkatan dalam peralatan keselamatan. AV berspesifikasi tinggi mendapat suite sistem bantuan pemandu Perodua Advanced Safety Assist (ASA) 2.0, yang merangkumi Pengesanan Pejalan Kaki (sehingga 50 km/j), Amaran Pra-Perlanggaran (sehingga 100 km/j), Brek Pra-Perlanggaran (sehingga 80 km/j), Amaran Pelepasan Hadapan dan Kawalan Salah Operasi Pedal.

Pertama kali dilihat pada Myvi semasa dan kemudian Aruz (dalam bentuk 2.0), ASA paling baru dimasukkan dalam facelift Axia, jadi tidak hairanlah ia muncul di sini. Selain ASA, ABS/EBD adalah standard di seluruh papan manakala VSC adalah standard pada model 1.3L.

Selain barangan keselamatan, Bezza akan mendapat lampu depan LED sebagai standard di seluruh papan. Sorotan lain daripada risalah yang dikeluarkan termasuk panel meter bercahaya putih (reka bentuk juga baharu) dan kemasukan tanpa kunci dengan permulaan tolak (1.3L sahaja).

Di bahagian lain, 1.3L mendapat kemasan hitam berkilat dan krom pada gril hadapan (hitam berkilat dan perak pada 1.0L) dan aloi 15-inci (14-inci pada 1.0L). Penderia tempat letak kereta belakang adalah standard untuk semua, tetapi penderia sudut hadapan adalah untuk 1.3L sahaja. Selain daripada ASA 2.0, item eksklusif AV termasuk cermin sisi elektrik boleh tarik balik dengan isyarat membelok (cermin boleh laras kuasa kini standard merentas julat) dan kamera undur.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments